zvezdano nebo

DOBRA NAMERA

lana52 | 27 Novembar, 2020 06:22

Kako ja obicno kazem, prosavsi ‘pola sveta’ I ‘pola veka’, iskusivsi skoro sve ljudske emocije osim mrznje, zavisti I pakosti (nikada nisam umela niti htela bilo koga da mrzim jer sam oduvek smatrala da je to najveci greh…, zavidela nikome nisam jer ne zivim ‘komparativno’, a pakost jednostavno ‘nemam u genima’ jer su mi roditelji bezazleni ljudi koji su koliko su mogli uvek drugima pomagali, a nikada I ni zbog cega pakostili… )

Tako da neskromno dajem sebi slobodu da odgovorim na to iskonsko pitanje: ‘Sta je najvaznije u zivotu?’ Najvazniji su DOBRA NAMERA I PLEMENITO SRCE, a jedno sa drugim I cine simbiozu I ne mogu da opstanu jedno bez drugog…

Jedan od sinonima za rec ‘namera’ je ‘intencija’...” U filozofiji se razmatra pojam ‘intencija’. U ovoj nauci, prema definiciji italijanskog filozofa i teologa Tome Akvinskog, pojam intencija se shvata kao postojanje spoznajnog ili voljno-delatnog cilja u nekoj nameri, ali i svakog drugog cilja. Dalje kod Huserla, na primer, imamo pojam intencionalnosti kao „svest o nečemu naprosto“, kako je on to pokušao da objasni. Naime, prethodno datu korelacija između svesti i predmeta smatra polazištem saznanja putem opisivanja što se naziva deskriptivna psihologija ili takva spoznaja putem pokazivanja naziva se fenomenološka analiza. ..”

 Mozda bolje iskazati jednostavnim recima: “Što je čovek mudriji i bolji, više primećuje dobro u ljudima I ima bolje namere…” Bas tako…Samo dobra namera nas dovodi do dobrih dela…Ako smo bezuslovno dobronamerni prema svima izboricemo se sa mnogim ‘posastima’, bicemo sposobni da osetimo ono najlepse sto moze da zivi u coveku a to su ljubav I unutrasnja harmonija.

Kako rekoh na pocetku iskusila sam emotivno veoma razlicite zivotne situacije od slavlja, radosti do tuge I suza, ali sam uvek bila dobronamerna prema  SVIMA (I prema onima koji mozda I nisu uvek takvi prema meni…) I ta DOBRA NAMERA mi je uvek pomagala da opstanem, da osetim I zadrzim unutrasnji mir u mnogim, za sve nas turbulentnim trenucima, da se nikada nikome ni za sta ne svetim, da idem dalje putem koji sam sama izabrala, I sto je najvaznije po Fromovom ‘Umecu ljubavi’ umem da prastam, volim I postujem I da mi zato bude ‘lepo u glavi’…Sasvim dovoljno za jedan zivot ‘miran tih’ I da se napise neki ‘lepi stih’…. Bar kad se ‘izjednače  brojke’ na casovniku pomislite na poneku DOBRU NAMERU i bice vam toplo 'oko srca'...

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb