zvezdano nebo

KNJIGA O PRIJATELJSTVU, STRASTI, STRAHU, NADI...

lana52 | 16 Novembar, 2020 20:41

'Prijateljstvo….Strast…Strah..Nada…' Potresna I dubokoumna kjniga “Zapisano u zvezdama” otkriva nam jedan daleki I nepoznati svet u kome je polozaj zene tezak I delikatan:

“Zabranjena knjiga ovenčana brojnim nagradama i prevedena na više od 20 jezika…Potresna priča o jakim ženama koje se bore za ono što žele, o prijateljstvu i strastima, ali i o ljubavi prema zemlji.Veliki roman o ljubavi i nadi, o mržnji i patnji... Parinuš Sanije hrabro i odlučno otkriva istinu o ženama u Iranu, okovanim tradicijom, koje se i danas, ovog časa, bore protiv fanatizma.Mazuma nikada nije upoznala slobodu. Zna samo da sluša oca i braću. Zna i za batine, koje često dobija. Zna šta se očekuje od časne i smerne devojke kakva je ona: da nosi čador, da služi muškarcima uvek i svuda, da korača brzo, spuštenog pogleda. Ipak, Mazuma danas nije poslušala. Usudila se da pogleda mladića kojeg svaki dan sreće na uskim sokacima svoga grada. Nije trebalo mnogo pa da pogledi prerastu u veliku ljubav. U ljubav opasnu, koju je nemoguće sakriti i zbog koje će biti kažnjena. Kriva je za najveći greh, zbog toga što voli. Ovoga puta, batine nisu dovoljna kazna. Da bi sačuvala porodičnu čast, mora odmah da se uda, i to za čoveka kojeg će joj izabrati braća. Od tog trenutka, Mazuma mora da prihvati svoju sudbinu. Da bude predana žena svom mužu, da udovolji svakoj njegovoj želji, a potom i brižna majka svojoj deci. Dok Iranom besni revolucija, ova žena će hrabrost pronaći u ljubavi koju čuva duboko u sebi i koju nikada nije zaboravila. I čekaće dan kada će napokon dobiti ono što zaslužuje… "

Naslov pomenute knjige: ‘ZAPISANO U ZVEZDAMA’ podstice na razmisljanje: ‘Prst sudbine ili naš izbor? Sudbina zapisana u zvezdama ili posledice naših dela? Pitanja na koja ni mnogi naučnici, filozofi, mudraci pa ni mi obični smrtnici nemamo konkretan odgovor. Mišljenja su podeljena, kao i ljudska verovanja….Data nam je sloboda da mislimo, želimo, volimo…. Što znači da živimo život onako kako želimo i kako mislimo da je najbolje po nas. Da li  na taj način sami kreiramo svoju sudbinu ?
U zvezdama sigurno postoji nešto mistično i nama nedostižno, neka jaka sila koja utiče na naš život, ali knjigu života ipak sami pišemo. Naša sloboda je naš pokretač i inspiracija, a mi autori našeg životnog dela….’ Mi smo ti koji svesno pravimo svoje izbore I za to snosimo odredjene konsekvence….Tu smo mi, u odredjenim zivotnim okolnostima prinudjeni da se distanciramo od onih koje veoma volimo, a nekada I od sebe samih u ovom svetu neizvesnosti I raznih ‘posasti’ koje vrebaju ‘iza ugla’ kao  u nekom zacaranom zivotnom krugu…Kad poslusamo srce glava pocne da se ljuti jer nije dovoljno konsultovana…Kad slusamo samo razum srce se javlja prekoravajuci nas da je guseno u trenutku kad je moglo da se ‘raspline’… Nekada je skoro nemoguci postici tu ‘zlatnu sredinu’ taj balans izmedju pesnicke ‘emocije’ I matematicke ‘trezvenosti’…Pa, ipak sve se vremenom ‘sredi’, ‘pomiri’, dodje na svoje pravo mesto…A tu su kao luconose sveprisutne: ‘Ljubav, vera I nada’ koje pre ili posle uvek pobedjuju, sto  se pokazalo tacno I u navedenoj knjizi: ‘Zapisano u zvezdama’.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb