zvezdano nebo

PROŠLOST, SADAŠNJOST, BUDUĆNOST...

lana52 | 13 Decembar, 2020 10:55

‘Oziljci postoje da nas podsete da smo ziveli….’ Bas tako…Svako ima svoju PROSLOST.Za razliku od nekih ja se svoje uvek rado secam, pricam I pisem o njoj….Bilo je tu I lovorika, I uspona, pa I padova, ali je uvek ono lepo I dobro u meni I oko mene pobedjivalo…Skoro mi je neko, pomalo zlurado, rekao: "Pa, sta je to tako bitno sto si bila recimo ‘djak generacije’, sto si uradila to I to, sto si ‘prosla sveta’ , mogao sam isto i ja....I td. " Ja sam odgovorila: ‘To ne mora drugima da bude bitno, ali meni jeste I zato ponekad potenciram… Sve prozivljeno je deo moje licnosti i mog identiteta. Ako si ti sve to isto mogao, zasto nisi I realizovao, ko ti je branio….’ Naravno svako od nas je cinio od svog zivota uglavnom sta je hteo…Bilo je tu uvek I objektivnih, I sudbinskih I nekih drugih faktora, ali mi smo ti koji uglavnom biramo I kreiramo veci deo svog zivotnog puta…Zato se ja rado secam prozivljenog u stilu: ‘Secanje je jedini raj iz koga ne mozemo biti prognani’.

SADASNJOST je ono sto nas ispunjava I cemu smo posveceni. Treba ziveti u prezentu, radovati se sebi I drugima, kako ja cesto kazem imati dobre namere prema svima, bezuslovno prastati I voleti. Svakako ljudi se razlicito ponasaju u svojim razlicitim zivotnim dobima... Ne razmislja se i ne cini se isto u dvadesetim i u pedesetim...Sa godinama i iskustvom sazreva se i raste tolerancija i oprez, mozda se sve vise analizira, vise brine u onom narodnom zargonu: 'sta ce svet da kaze' i sl. (Ja se ponekad nasalim i kazem:'Da se nisam udala, tj venčala u svojoj dvadesetoj godini bez velikog premisljanja, ko zna kad bih i dal bih to kasnije i kako uradila...sto se vise premislja, kriterijumi su visi, nalazi se 'pros' i 'kons' svega i svacega, vaga se u smislu: 'sta dobijam, a sta gubim' i sl. ) Vreme u kome zivimo je turbulentno: ‘epidemija svetskih razmera, kakvu ne pamti modernija istorija’, ‘ekonomska kriza na globalnom nivou’, ‘ratovi sa nevidljivim, ali I sa vidljivim neprijateljima’, ‘borba za opstanak na mikro I makro planu, bukvalno u stilu: “Ako dočekam sutra…”….’ Uprkos svemu pomenutom covek ne sme da izgubi onu ljudsku i humanu dimenziju I treba da drugom coveku uvek bude Čovek, kako to opet cesto kazem sa ‘velikim Č’ u imenu…. Ja sam u sadasnjosti, kako bi u Australiji gde zivi moj sin, rekli ‘CONTENT’, u miru i harmoniji sa samom sobom, sto je i najvaznije...Mnogo toga je zaokruzeno na porodicnom i profesionalnom planu. Kao verujuca osoba obicno kazem: 'Bogu hvala, do sada je dobro bilo...". Postoji odredjena strepnja zbog postojece situacije, oprez, ali I nada da ce, kao I obicno, sve to proci I nastavicemo zivot na jos bolji, lepsi I sigurniji nacin, tako da svakome bude dobro.

BUDUCNOST je nepredvidiva. U stilu pesme:

“You Never Know What May Be Waiting Around The Corner “

 

 

Zato treba biti optimista sa određenom dozom realnosti. Ne mozemo imati prevelika ocekivanja, ne mozemo poput prorocnice Pitije nista predvidjati, ali mozemo da zivimo I radimo najbolje sto mozemo I da se nadamo lepim vremenima. Meni moja sanjalacka priroda uvek dozvoljava I neke ‘pesnicke slobode’, tako da su mi misli uglavnom lepe I melodicne, a ovih dana u ušima mi odzvanja jedna melodija Arsena Dedica: Sve Te Je Vodilo K Meni:  

 https://www.youtube.com/watch?v=wcglb7nSrSs

Sve te vodilo k meni
iz daljine, iz mraka
sve te vodilo k meni
vec od prvih koraka.
mada nista nisi rekla,
ja sam znao, ja sam znao
iz tih kretnji i porijekla
sve je isto, sve je kao.
Sve te vodilo k meni
sve sto rode samoce
mala primorska mjesta
isti pisci i ploce.
kad te baci kao ladju
nocni val do moga praga
nije bilo tesko znati
da mi moras biti draga
da mi moras biti draga.
Sve te vodilo k meni
tvoje oci i usta
tvoje ljubavi mrtve
moja losa iskustva.
mi smo bili na pocetku
istim vinom opijeni
i kad si isla krivim putem
sve te vodilo k meni
sve te vodilo k meni…”
 

 

Zato se treba rado secati proslosti, ziveti, najbolje sto mozemo u sadasnjosti I radovati se buducnosti koja tek ima toliko lepog da nam podari…. Ja ponekad, slucajno pogledam na sat i vidim da su 'kazaljke sklopljene' sto znaci da postoji 'zivotna čarolija' i da se misli na 'nesto lepo'....

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb