zvezdano nebo

JEDNA GODIŠNJICA...

lana52 | 08 Decembar, 2020 11:11

Ovih dana dobih jedan prijatno-iznenadjujuci mejl od koleginice sa Novog Zelanda…Pise mi o kojecemu I zeli da me podseti da sam ostala na Zelandu da bi bilo lepo da se pridruzim proslavi nase godisnjice-8. Decembra… Naravno 20 000 kilometara daleko, ja mogu samo da zahvalim na pozivu I posaljem svima tamo srdacne pozdrave.

Davno, ziveci I radeci na Zelandu,  da bih dobila licencu da predajem u njihovim skolama I uopste u skolama zemalja Komonvelta morala sam da zavrsim jednogodisnje postdiplomske studije koje su se sastojale od 4 modula… Uslov za upis je bilo posedovanje akreditovane, prepoznate od Novozelandskog mInistarstva prosvete fakultetske diplome I 5 godina staza u predavackoj struci u bilo kojoj drzavi. S’ obzirom da sam  zavrsila matematicki fakultet u Srbiji u svojoj 23. godini, a polozila strucni ispit u 25. godini I predavala u maticnoj gimnaziji  oko 8 godina pre naseg porodicnog odlaska na Zeland prosla sam ‘prvi selektivni krug’ za upis, a zatim uz puno rada, nesto srece I Bozje pomoci  I uspesno zavrsila pomenute postdiplomske novozelandske studije: ‘Teaching in secondary education’.  Bilo je samo nas dvoje stranaca. Ostatak grupe su cinili rodjeni Novozelandjani koji su svoje fakultetske diploma tzv. bachelor's degree stekli na nekom od novozelandskih univerziteta.

Grupa je bila kompaktna I godinama su odrzavali kontakte tj. okupljali se I socijalizovali na dan zavrsetka pomenutih studija tj. 8. decembra. U vreme dok sam ja jos tamo boravila mesto okupljanja je bio jedan pab u Oklandu pod imenom: "Sitting duck" na samoj obali okeana. (Tek mnogo godina kasnije sam procitala da izraz 'sitting duck' znaci 'laka meta'...). S’ obzirom da su se Novozelandjani za sada uspesno izborili sa koronom, socijalizuju se i u danasnje vreme. Mi, ovde na nasim prostorima zbog korona-doba 'preskacemo sve godisnjice i okupljanja', ali uvek treba na zivot gledate iz svetle perspektive, kad SVE OVO JEDNOM PRODJE, nadoknadicemo propusteno...

Ja sam vec davno prestala da obelezavam bilo kakve jubileje, a imalo bi ih ‘sijaset’.

Pomenuta ‘godisnjica’ me je podsetila  I na jedno moje zivotno razdoblje kada sam bas verovala u ‘čuda’ I ona su se dogadjala…Verujem I danas, bas kako kaze Paulo Koeljo   Moramo rizikovati. Čudo života se jedino može razumeti kada dozvolimo neočekivanom da se dogodi…” ( Izreke Paula Koelja ).

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb