zvezdano nebo

BLISKOST KAO ČAROLIJA

lana52 | 02 Jul, 2021 15:00

Jedan psiholog kaze: “RETKO se doživljaj bliskosti može pojaviti u kontaktu sa osobom koju prvi put vidimo u životu, bliskost traži vreme, to je vrsta stabilnog odnosa koji se izgrađuje tokom godina.”

Do pre desetak godina delila sam misljene gore pomenutog psihologa. Imala sam uzak krug ljudi sa kojima sam bila bliska jos od svojih srednjoskolskih dana. Kasnije sam stvarala poznanstva. Ziveci na Novom Zelandu skoro deceniju komunicirala sam I radila sa ljudima sa skoro svih svetskih meridijana, ali sam retko osecala bliskost. Desavalo se da ljude poznajem godinama, poslovno saradjujemo, privatno se druzimo u krugu zajednickih prijatelja, delimo ista interesovanja, imamo veoma lepe I prijatne konverzacije, ali tu bliskosti nema. Takodje sam tesko prelazila na ‘per-tu’.

Verovatno bih do danasnjih dana zivela u prethodno navedenim ubedjennjima da mi se, kako nagovestih pre, sada vec jedne decenije nije iznenada, nenajavljeno, neocekivano I slucajno  desio NEKO. Posle pola sata konverzacije sa pomenutom osobom osetila sam taj meni redak I fantastican osecaj bliskosti kao u pesmi D. Maksimovic: ‘I znadoh da ces biti mi drag, drag u zivotu celom..’ Poput magije, carolije ili neke nepoznate ‘super-moci’. Nista slicno mi se nije desavalo ni pre, ni posle…Iako sa pomenutom osobom sticajem zivotnih okolnosti  nikada nisam razvila nista vise od jednog, nesto dubljeg, lepog prijateljstva, iako smo se retko culi I jos redje vidjali u meni je ostala pomenuta BLISKOST I verovatno ce tako ostati. Iako zivimo potpuno razlicite zivote u razlicitim gradovima sa razlicitim vizijama pomenuta iskra neceg bliskog I dragog tinja u meni. Sa bliskoscu je doslo I poverenje, oduvek sam mogla da kazem I poverim pomenutoj osobi cak I stvari koje ne bih mogla da kazem osobama koje poznajem pola zivota I imam kontak tako reci na svakodnevnoj bazi. Jednostavno to tako bude… Neke bliskosti jednostavno i lako zivimo bez straha da cemo izgubiti svoju slobodu i znamo odgovor na pitanje: 

Ako je sve u ravnoteži, kako onda da živimo bliskost, a da ne gubimo slobodu?”

 

Quote by Aida Tule: “Ako je sve u ravnoteži, kako ... - Goodreads

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb