zvezdano nebo

SLEDITI ANDRIĆA...

lana52 | 16 Avgust, 2021 19:46

Ma koliko da ste dobri, pametni, lepi ili manje dobri, manje pametni, manje lepi bice onih koji vas oduvek vole I onih koji vas oduvek (ne) vole… Onima koji vas vole nista I ne morate da bjasnjavate, oni razumeju, prihvataju, osete vas intuitivno I bez objasnjenja… Oni koji vas ne vole nikada nece prihvatiti niti saslusati vase objasnjenje bilo o cemu, oni imaju ‘svoje vidjenje svega’, svoju ‘ekipu’ I svoj davno formirani stav prema vama…Svetu se ne moze ugoditi… Sve ljude treba postovati, saslusati, istolerisati bez mnogo replika. Smirenost I ljubaznost su najbolji cuvari ljudskog dostojanstva. Bogu hvala, retko dobijam negativne komentare, ali I kada se pojave odćutim ili se nasmesim I kazem polusaljivim tonom: ‘Gospodjo/gospodine necu Vam replicirati zarad  obostranog kardio-vaskularnog zdravlja…’.

Kazu da je nas nobelovac Ivo Andric retko replicirao I da je svoje emocije retko izrazavao I to samo u drustvu najblizih…Smatrao je da svako treba da nadje svoj put…Njegov sused I prijatelj ispricao je  sledecu anegdotu: ‘Šesdesetih godina, u vreme kada svi nisu imali televizor okupljali su se kod Andrica da pogledaju po neku emisiju…Jednom se pojavila tada mlada pevacica Lepa Lukic da promovise svoju narodnu pesmu: ‘Od izvora dva putića vode…’. Andric je poslusao I rekao: ‘Eto istine koju je I narod prepoznao u pesmi…I od izvora vode dva puta, pa svako moze da izabere svoj…’. To je bio jedan od njegovih retkih komentara na tv program.

Ja sam svoj put plemenitosti, dobronamernosti, prastanja, tolerancije davno izabrala…Naravno I na tom putu sledim dozu Andricevske pristojne, gospodske distance koju je jednom objasnio recima: ‘Bolje je biti I sam nego u neadekvatnom društvu’.

Mudri, besmrtni Andric je davno zakljucio: “ŠTO NE BOLI-TO NIJE ŽIVOT, ŠTO NE PROLAZI TO NIJE SREĆA”, a mi, obicni smrtnici smo ovu njegovu istinu spoznali u sopstvenim bivstvovanjima…

(19 mudrih misli Ive Andrića koje nikad ne umiru: Što ne boli, to ... )

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb